A Google bejelentette, hogy megszünteti a bejelentkezési és szolgáltatás-támogatást az Android 2.3.7 vagy újabb operációs rendszert futtató készülékek esetében. A Gingerbread végleges verzióját jelentő szoftvert futtató Android telefonok és táblagépek szeptember 27-től kezdve nem teszik lehetővé a felhasználók számára a fiókjuk elérését – vázolta a Google a támogatási blogjában.

“A felhasználóink biztonsága érdekében tett folyamatos erőfeszítéseink részeként a Google 2021. szeptember 27-től nem engedélyezi a bejelentkezést az Android 2.3.7 vagy annál újabb Androidot futtató Android készülékeken” – írja a vállalat.

“Ha szeptember 27-e után jelentkezik be a készülékére, előfordulhat, hogy felhasználónév- vagy jelszóhiba jelenik meg, amikor megpróbálja használni a Google termékeit és szolgáltatásait, például a Gmail, a YouTube és a Térképek szolgáltatásait.”

Természetesen ez a fejlemény csak azokat érinti, akiknek rendkívül régi Android készülékük van – elvégre a 2.3.7-es verzió közel 10 évvel ezelőtt jelent meg.

Tekintettel azonban arra, hogy a világon a becslések szerint hárommilliárd aktív Android-eszköz van, és hogy rengetegen szeretnek időről időre ragaszkodni a régi készülékekhez, és azokat használni, ez még így is kisebb rezdülést okozhat.

Azok számára, akik a határidő lejárta után is használni tervezik készüléküket, a Google jelzi, hogy egyes szolgáltatások a böngészőn keresztül is elérhetőek lesznek. És természetesen az Android 3.0-tól kezdve minden, ami Android 3.0-tól kezdődik, továbbra is képes lesz bejelentkezni a Google-fiókokba, így érdemes ellenőrizni, hogy a régi készülékünk képes-e az átállásra.

Mindent egybevetve ez egy elkerülhetetlen és szükséges lépés a Google részéről. Ezek a készülékek már egy ideje nem kaptak volna új szoftverfrissítéseket, és a felhasználók száma miatt valószínűleg a karbantartás is eredménytelen feladat.

Azért egy gondolat a megmaradt HTC ThunderBolt és Samsung Galaxy S készülékekre is.